Artykuł promocyjny Opublikowany przez: IwonaSza 2013-07-08 21:32:57
Najnowsze badania wykazały jednak, że wśród tłuszczów należy wyodrębnić szkodliwe oraz te niezbędne, wysokojakościowe, których ograniczenie szkodzi zdrowiu. Jaki tłuszcz i dlaczego powinien znaleźć się w naszej diecie, opowie Dr. Kurt Widhalm – Profesor Uniwersytetu w Wiedniu, Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Żywieniowego.
Dlaczego tłuszcze są ważne?
Wszyscy kojarzymy, jak wygląda piramida pokarmowa. A czy każdy wie, że zmienia się ona co kilka lat? Pierwotna wersja piramidy żywienia, ta najbardziej klasyczna, zastąpiona została nowszą, która wprowadza bardzo istotne zmiany, oparte na badaniach substancji odżywczych – białek, węglowodanów i tłuszczów. Tłuszczy nie powinno się, jak wskazuje nowa piramida żywieniowa, wrzucać do jednego worka.
Brak tłuszczu może powodować problemy zdrowotne, takie jak stany zapalne, depresje, problemy ze skórą, włosami, paznokciami. Ponadto, jak wiadomo tłuszcze pełnią funkcję energetyczną - są dobrym źródłem energii, przeciętnie zaspokajają od 20 do 30% dziennego zapotrzebowania na energię oraz są naturalnym rezerwuarem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), co oznacza że bez nich nie będą przyswajalne przez organizm. Doskonałym źródłem tłuszczów wysokiej jakości jest olej rzepakowy. Dlaczego? Na to pytanie odpowiedzi udzieli Dr. Kurt Widhalm, Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Żywieniowego.
Dlaczego olej rzepakowy?
Tłuszcze dzielą się na te niezdrowe - nasycone, oraz te zawierające w swoim składzie jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy nasycone mogą w znacznym stopniu przyczynić się do zwiększenia zawartości powodujących miażdżycę frakcji LDL. Procesowi temu mogą przeciwdziałać tzn. obniżyć zwiększony poziom LDL, tłuszcze o wysokiej zawartości kwasów nienasyconych prostych, bądź też kwasów nienasyconych złożonych. Szczególnie korzystny efekt w tym względzie przypisuje się najważniejszemu przedstawicielowi prostych nienasyconych kwasów tłuszczowych - kwasowi olejowemu. Gdzie zatem znaleźć te cenne kwasy?
Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Żywieniowego, Dr. Kurt Widhalm, wyjaśnia:
„Według dobrze udokumentowanych badań naukowych, przeprowadzonych w ostatnich latach znajdziemy je w oleju rzepakowym. Ze względu na wysoką zawartość kwasów olejowych – poprzez obniżenie poziomu frakcji LDL I podwyższenie HDL ma on korzystny wpływ na zawarte we krwi kwasy. Bardzo specyficzne spectrum kwasów tłuszczowych, podobne do oliwy z oliwek, posiada na przykład olej rzepakowy marki Rapso, mający w składzie około 60 % prostych nienasyconych kwasów tłuszczowych(kwasów olejowych), ponad 30 % złożonych nienasyconych kwasów tłuszczowych ( z tego 10 % Omega 3) oraz tylko 6 % nasyconych kwasów tłuszczowych.
W ramach zdrowego żywienia olejowi Rapso przypisano duże znaczenie, pomocne w osiągnięciu korzystnego układu kwasów krwi. Dla ludzi spoza obszarów ryzyka jest to cel warty stosowania, natomiast dla ludzi, którzy musza zachować dietę ze względu na wrodzone zakłocenia wymiany kwasów tluszczowych lub na ryzyko dziedziczenia, jest to szczególnie ważny środek dietetyczny. Zdrowe odżywianie powinno również dobrze smakować i dawać radość. Olej rzepakowy marki Rapso może mieć tutaj decydujące znaczenie. ”
Mariola1811 2013.07.10 11:06
Tłuszcze są potrzebne organizmowi, do prawidłowej pracy mózgu i nie tylko. Olej rzepakowy - niie stosowałam jeszcze, ale może spróbuję:)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.